U četvrtak 19.09.2019. Galerija Vrba organizira izložbu “LJUBAV JE NA SELU: revitalizacija hrcegovačkog sela – Rasno” mag. ing. arh. Mate Skoke. Uvodno predavanje održati će se u gradskoj knjižnici u Širokom Brijegu s početkom u 18 sati. Zatim, u prostorijama Galerije Vrba u 19 sati biti će otvorenje izložbe.

 

Naše usvojene slike sela i grada baziraju se na onome što je te sredine stoljećima činilo tipičnima i suprotnima. Manje jasnu sliku imamo o potrebama i procesima koji su doveli do toga da te sredine djeluju suprotno. Procesi globalizacije, digitalizacije i urbanizacije koji postaju sve izražajne, osim što primarno pogoduju razvoju i širenju gradova, glavni su razlog za većinu promjena koje su mijenjale teritorij sela u zadnjih sto godina. Iako takvi procesi djeluju snažno, promjene koje uzrokuju u ruralnim sredinama često prolaze neprimjetno. Izbjeljivanje granice između sela i grada, njegovanje seoskih motiva u gradu i urbanih na selu, zamijenjivanje tradicionalnih, autentičnih i ritualnih načina života digitalnim, praktičnim i internacionalnim, odnosno gubitka autentične i lokalne slike sela koja se gradila od njegovih početaka, neke su od tema čijom bi se analizom moglo razumjeti što je to selo danas.

 

Na koji način takvi procesi mijenjaju sliku i potencijale našeg teritorija i kakav gospodarski, društveni, urbanističko i arhitektonski odgovor može ponuditi jedna lokalna sredina, istražit će se i predložiti jedno takvo riješenje na teritoriju sela Rasna.

 

Može li i treba li hercegovačko selo sačuvati romantičnu sliku koju je gradilo i čuvalo stoljećima?