Gesta

Put od geste prema gestu obilježen je kroz proces pokreta što oslikava događaje koji postaju postupak čija se konačna vrijednost očituje u percepciji promatrača. Vizualizacijom neverbalne komunikacije autorica kod promatrača propituje svakodnevne dileme odnosno otkriva odgovore o njegovoj otvorenosti ili zatvorenosti u poimanju svijeta. Refleksiju duševne reakcije aktivno i afektivno realizira ogoljenom tehnikom tuša na papiru pružajući uvid u osobne mentalne procese.
Tendenciju prema oblikovanju vlastitog izraza ostvaruje pristupom automatiziranog transformiranja energije. U dosadašnjem opsežnom likovnom iskustvu autorica nalazi uporište ovom sirovom i ekspresivnom izrazu koji rezultira varijacijama suhih i lazurnih poteza, gustih i razvodnjenih ploha sa autentičnim; minimalističkim i dinamičnim detaljima. Tautološka potvrda manifestira se kroz zaustavljenu svježinu nanosa u pokretu koji asocira na sam pokret ali ujedno i na performans koji prethodi izloženom.
Cjelokupna apstraktna slika crno-bijelih ploha nagovještava izlazak iz okvira. Kombinacijom intenziteta kontrastnih površina i biranih smjerova u realizaciji nanosa autorica rasteže imaginarnu prostornu dimenziju u kojoj pulsira slobodna zbilja; mjesto za nove eksperimente i promišljanja. Kako je postupak otvoren i iskren od promatrača zahtjeva jednak pristup za obostrano razumijevanje.
Ovaj niz potrebe primarno je orijentiran prema pitanju kao formi u kojoj je sadržana potpuna istina, a odgovor je identificiran filozofijom vremena; geste su izraz izmirenja, ljubavi prema događanju i izraz prihvaćanja čovjeka kao onoga što jeste i kakav jeste.
Ana Filipović

 

 

Tamara Herceg rođena je 03.06.1988. godine u Ljubuškom, Bosna i Hercegovina. Završila je Opću gimnaziju u Ljubuškom 2006. godine te iste upisala Akademiju likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu. Magistrirala je slikarstvo u klasi prof. Ante Kajinića 2011. godine. Član je ULUFBiH. Imala je petnaest samostalnih, šezdeset i jednu skupnu izložbu te je sudjelovala na 39 likovnih kolonija. Dobitnica je nagrade Privatno i javno za 2012. godinu te je autorica likovnih rješenja za šest poštanskih markica HP Mostar.

Samostalne izložbe:

Samostalna izložba slika „Sika pika“, Caffe Galerie, Dubrovnik, prosinac 2011.

Samostalna izložba slika „Teleekrani“ , Gradska vijećnica,
Ljubuški, prosinac 2011.

Samostalna izložba slika „Teleekrani“, AKC Yuma, Imotski, travanj 2012.

Samostalna izložba slika „Anđe, by the way, di su ti ovce?“, Zavičajni dom, Hardomilje, srpanj 2012.

Samostalna izložba crteža „Crtam, dakle jesam“, KUC Akademija, Čapljina, rujan 2012.

Samostalna izložba slika „Symbiosis“ , Galerija Virus, Mostar, siječanj 2013.

Samostalna izložba slika „Aktovi“, Centar za kulturu, Mostar, veljača 2013.

Samostalna izložba slika „Oprano“, Humac, svibanj 2013.

Samostalna izložba slika „Premišljanja“, Gradska knjižnica, Ljubuški, prosinac 2015.

Samostalna izložba slika „Premišljanja“, Galerija Kristian Kreković, Tuzla, travanj 2016.

Samostalna izložba slika „Premišljanja“, Galerija Aluminij, Mostar, srpanj 2016.

Samostalna izložba slika „Historic Ironic“, Trg domovinske zahvalnosti, Ljubuški, rujan 2016.

Samostalna izložba slika „Gesta gesti grize rep“, Galerija Rondo, Mostar, prosinac 2018.

Samostalna izložba slika „Gesta gesti grize rep“, Kninski muzej, Knin, veljača 2019.

Samostalna izložba slika „Gesta gesti grize rep“, gradska knjižnica „Juraj Šišgorić“, Šibenik, lipanj 2019